Zdravstveni djelatnici - također istinski heroji

Ne mareći za vlastitu sigurnost, zdravlje, sudbinu - sve su bili podredili spašavanju života ranjenih i bolesnih branitelja Vukovara i njegovih stanovnika. Pod stalnim granatiranjem - u nemogućim uvjetima, pokazali su iznimnu predanost liječničkom pozivu.

Uoči obilježavanja žrtve Vukovara, emisija Tema dana večerašnje minute posvetila je tim zdravstvenim djelatnicima - također istinskim herojima.

Kad je studirala medicinu i počela raditi kao liječnica doktorica Vesna Bosanac zasigurno nije mislila da će se kao zdravstveni djelatnik naći u ratnom vihoru i organizirati rad jedne bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Danas, četvrt stoljeća kasnije, ne može zaboraviti strahote, kojih se je zajedno s Vukovarcima i s braniteljima nagledala. To što smo proživjeli 1991. godine se ne može zaboraviti, nema dana da ne pomislim na neku situaciju - samo tako ili kad vidim nekoga. Često proživljavam te dane i sve vidim jasno iako je prošlo toliko godina, kaže.

Dražen Đurović bio je student treće godine medicinskog fakulteta kada je odlučio studentski život zamijeniti paklom istočne Slavonije. Bio je dragovoljac u HOS-u kada je krenuo u Bogdanovce pomagati ranjenim braniteljima. Bili smo sa sanitetskom vozilu, na cesti je počeo mješoviti napad, zadesili smo se tamo, počeli su pristizati ranjenici. Skupila se hrpa ranjenika i oformili smo sanitet u tom selu koji je funcionirao sve do pada, prisjetio je Đurović.

Zbog herojstva zdravstvenih djelatnika za opsade Vukovara liječnička komora se ove godine odlučila uključiti na poseban način. Mnogo toga su pripremili u tjednu sjećanja na Vukovar, a predsjednik Hrvatske liječničke komore doktor Trpimir Goluža naglasio je slijedeće: Kolege liječnici koji su sve do 18. studenog 1991. liječili bolesne i ranjene branitelje i građane u vukovarskoj ratnoj bolnici su velikani hrvatskog liječništva, rekao je Goluža i zbog toga je donesena odluka da im se dodijeli najviše odličje HLK-a - Medalja časti.

Ti su liječnici u najtežim trenucima bili na pravom mjestu te su u nemogućim uvjetima, ugrožavajući vlastito zdravlje i život, spašavali živote i zdravlje drugih ljudi. Time su pokazali bezrezervnu predanost liječničkom pozivu, pojasnio je.