Oni svoju budućnost vide u Škabrnji

Iako je u to vrijeme većina roditelja bila njihovih godina, ovi mladi Škabrnjani dobro znaju što se ovdje događalo 18. studenog 1991. Kako bi očuvali uspomenu s vršnjacima iz osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu već šest godina provode jedinstven projekt - video susret na kojem djeca čitaju svoje uratke, pjesme na temu 18. studenog.

Kao cijelo mjesto i osnovna škola je bila zapaljena i razorena. Obnovu su dočekali 1997. godine i u nju se vratio dječji smijeh.

Ravnatelj i nastavnici sada nastoje stvoriti što kvalitetnije uvjete za rad. Više od dvjesto učenika tradicionalno postiže izvrsne rezultate na školskim natjecanjima, uspješno organiziraju brojne javne manifestacije, imaju školsku klapu. Jedan od najvećih uspjeha ostvarili su prošle godine osvojivši u konkurenciji od 370 europskih škola glavnu nagradu za projekt održivoga razvoja - 'Sretna škola plave ekonomije'.  Osvojili su 100 tisuća američkih dolara koje je dala vlada Ujedinjenih arapskih emirata. Korištenje prirodnih resursa bila je osnova njihovog pobjedničkog projekta. Temeljna je to smjernica rada učeničke zadruge 'Maslina'. Sami proizvode maslinovo ekološko ulje koje korste u školskoj kuhinji a dio prodaju.

Jedan od zanimljivih projekata je i 'Naši vršnjaci u iseljeništvu' kojeg provode s hrvatskim školama u Bostonu i Cordobi posredstvom Matice iseljenika. 

Poput svojih roditelja, djedova i baka i ova djeca svoju budućnost vide u Škabrnji. Škabrnjani kažu - treba vjerovati da će biti bolje, da će ljudi koji su otišli da će se vratiti i to nas drži. Drži ih i onaj ponos, koji su od pamtivjeka imali njihovi 'stari'. I zato ostaju tu.