Željka Jurić Mitrović : Moja kćer Maja je dokaz da je žrtva vrijedila

Tko može zaboraviti djevojčicu u svijetloplavom kaputiću, kako uplakana u koloni 18. studenoga 1991. napušta svoj grad? Jedan je to od prizora koji je obišao svijet i ostao utisnut u sjećanje nakon pada Vukovara. Željka Jurić Mitrović tada je imala samo šest godina, a danas je u Koloni sjećanja koračala držeći za ruku svoju kćer Maju. Kaputić po kojem je postala prepoznatljivo lice vukovarske tragedije - držala je u drugoj ruci. Sa Željkom Jurić Mitrović i Josipom Adžićem, predsjednikom Udruge veterana vojne policije, u Vukovaru je razgovarao naš Igor Rotim.

Željka Jurić Mitrović kazala je kako je tek kao odrasla shvatila što znači slika koja je prati. "Zaista je teško nositi 'teret djevojčice u plavom kaputiću'. Danas imam kćer koja ima isto godina koliko sam i ja imala kad sam hodala u koloni, ali koliko god mi je teško - mogu zahvaliti Bogu i braniteljima, to su moji anđeli čuvari koji su i danas samnom", poručila je. Najupečatljivije iz rata sjeća se kad su ubili njezinog prijatelja Acu. Tad su joj, kaže - ugasili djetinjstvo. Oduševilo ju je što je u Vukovaru danas bilo puno mladih. "Moja kćer Maja, koja je danas hodala u koloni, je dokaz da je žrtva branitelja za Hrvatsku vrijedila", dodala je.

Jedan od Željkinih 'anđela' Josip Adžić kazao je kako veza njega i Željke traje otkad su se prije tri godine upoznali u vukovarskoj Koloni sjećanja. Ponosan je, kaže, što ima za prijatelju jednu takvu osobu - koja toliko voli hrvatske branitelje i u njima vidi zaštitnike. Naglasio je kako je će zajednica Udruga veterana vojne policije o Željka iduće godine sudjelovati u obilježavanju stradanja u Škabrnji.