Hrabra Eva još nije spremna ni zaboraviti ni oprostiti

Prekrasan je život Eva imala s obitelji u Berku prije pucnjave, smrti i plača. Rat ih je razdvojio, sinovi su im nestali a ona i suprug ostali su zarobljeni s još 70-ak Hrvata, bez struje, vode i hrane.'Kad ne mogu spavat i čujem te jauke, kad vam je nešto teško što ne možete s nekim podijelit, stavim na papir', kaže hrabra Slavonka.

U logotu u središtu sela ubijali su zarobljenike, morali su pokapati mrtve, a dojučerašnji susjedi postali su najveći krvnici. Jedan od njih ju je silovao – vikao joj je 'Lavice dokad ćeš ti uzdignute glave šetati, i tebi ćemo stati na kraj'. Silovali su je pripadnici Belih orlova, vikali su 'ima nas 20, ima nas 50' – to nije bilo silovanje već grozota, uz tučnjavu ćizmom. Zatim su je samo gurnuli u kukuruzište i pucali na nju. prisjeća se Eva.

Jedina želja za koju se molila joj je uslišena - sin se živ vratio iz logora. Supruga je pronašla u masovnoj grobnici, a 17 je ljudi iz obje obitelji ubijeno u ratu. Nema snage za česti posjet grobovima, već pomaže nepokretnima u staračkom domu u Vinkovcima.

Iako je prošla strašnu kalvariju, duh joj nisu slomili. Ponosna i čvrsta poput slavonskog hrasta, hrabra žena još uvijek osjeća veliku bol. Ni 25 godina poslije nije spremna ni zaboraviti ni oprostiti.