Paul Nicolier o poginulom bratu, branitelju Jean-Michelu

U Koloni sjećanja bio je i brat Francuza Jean-Michela Nicoliera, poginulog branitelja Hrvatske i Vukovara, Paul Nicolier.  Jean –Michel bio je jedan od 500-tinjak stranaca koji su došli braniti Hrvcatsku, a njegovo tijelo nije pronađeno na Ovčati ni nakon ekshumacije.

Čim je Jean-Michel na televiziji vidio agresiju na Hrvatsku, odlučio je pomoći tom malom narodu, kazao je Paul. Tri je puta telefonom prenio teško stanje u Vukovaru svojoj obitelji, i ravnodušnost francuskih medija prema događanjima u Vukovaru i Hrvatskoj, dodao je.

Francuska TV ekipa nudila mu je da ode s njima iz grada, ali odlučio je ostati u bolnici sa svojim suborcima do samoga kraja. Svjedok na Ovčati vido je njegovo ubojstvo i kasnije rekao ime ubojice - Štuka, ali tijelo Jean-Michela Nicoliera do danas nije pronađeno i nitko za taj zločin nije odgovarao.

Večeras od 20.10 na Prvom programu pogledajte dokumentarni film Sve je bio dobar san. Branka Ištvančića.To je potresan, intiman i dirljiv film koji proučava događaje iz vremena početka Domovinskog rata u Hrvatskoj i dolazak Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.