19:48 / 19.11.2020.

Autor: HRT

19. studenog 1991. - Boj za motel Trokut i okupacija Nadina

19. studenog 1991. - Boj za motel Trokut i okupacija Nadina

19. studenog 1991. - Boj za motel Trokut i okupacija Nadina

Foto: - / -

Dan nakon pada Vukovara, hrvatske snage u zapadnoj Slavoniji postigle velik uspjeh: 19. studenog 1991. okončana je bitka za Trokut, nekad poznat motel na raskrižju nekoliko prometnica koji se i danas kao ruševina nalazi na cesti Novska-Lipik.

Boj za Trokut počeo je potkraj listopada kao dio oslobodilačke operacije Orkan '91, pokrenute u tri smjera. Sjevernim pravcem: Lipovljani-Bair-Donji Čaglić, udarili su dijelovi 105. brigade Bjelovar, samoborske 8. brigade, 125. brigade Novska te dragovoljačke satnije, popularnih zagrebačkih „Štrasera“.

Zapovjedništvo 105. brigade odredilo je dva smjera napada, glavni prema selu Bairu te pomoćni prema motelu Trokut. Selo Bair uspješno je oslobođeno, dok je kod Trokuta izbio krvavi obračun, jer se upravo kod motela utvrdila glavnina neprijateljskih snaga. U napredovanju po šumama, zatim višesatnoj bitki koja se odigrala pred samim objektom, pripadnici ZNG-a pretrpjeli su velike gubitke. 11 je boraca poginulo, više njih teško je ranjeno, a nakon što iz smjera Lovske nije pritekla planirana pomoć, naprotiv neprijatelj je dobio topničku podršku, napad je zaustavljen.

U vrlo nepovoljnim uvjetima, sami noseći ranjenike, hrvatski vojnici povukli su se u šume, zatim prema Novom Grabovcu. Velikom žrtvom plaćen je presmion plan. Na cijelom području oko sela Baira i Trokuta i dalje su tjednima vođene žestoke bitke, s obostrano velikim gubicima. Sam objekt, tada već u poluokruženju zbog uspješnog napredovanja 1. brigade-Tigrova i ostalih postrojbi, napokon su osvojili pripadnici 117. koprivničke brigade i 56. samostalnog bataljuna Kutina.

Istog datuma, na drugom kraju ratom zahvaćene Hrvatske, samo dan nakon što su počinili velik ratni zločin nad civilima u Škabrnji, postrojbe JNA i pobunjenih Srba nastavile su pohod prema susjednom Nadinu. Stanovnici tog mjesta već su ranije obranili nekoliko žestokih napada, uništivši oklopna vozila napadača, no ovaj put nisu imali izgleda. Nakon upada u Nadin, pobijeno je 14 civila, svi ostali su protjerani, a selo je opljačkano i spaljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!