21:26 / 11.12.2016.

Autor: HRT

Kostrići - najtužnije selo u Hrvatskoj

Kostrići - najtužnije selo u Hrvatskoj

Kostrići - najtužnije selo u Hrvatskoj

Foto: - / -

Selo Kostrići, nedaleko od Hrvatske Kostajnice, nazivaju i najtužnijim selom u Hrvatskoj. Ondje je 91. srpska paravojska ubila svih 16 mještana, među njima i dvoje djece od dvije i pet godina. Nakon pokolja - selo je potpuno spaljeno, a za posmrtnim ostacima 9-ero mještana još se traga.

U akciji srpskih terorističkih postrojbi prije 25. godina selo Kostrići izbrisano je s lica zemlje. Nakon što su svi stanovnici pobijeni, selo je razrušeno i spaljeno i do danas je prazno. Povremeno ga posjeti načelnica općine, kaže, institucije države su zakazale, jer malobrojni rođaci ubijenih sve i da hoće nemaju se kamo vratiti.

U Kostriće tek na obljetnicu stradanja uz rođake se i mnoga izaslanstva dođu pokloniti žrtvama.

Povijesničar Jakša Raguž u svojoj knjizi govori kako je i ovo selo bilo dijelom projekta uništavanja preostalog ne srpskog stanovništva na okupiranom teritoriju.

Ni danas nikome nije jasno zašto je netko bjesomučno pobio cijelo selo, a boli istina da za zločine još nitko nije odgovarao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!