Oluja - najsjajnija vojna operacija u povijesti Hrvatske

U vojno-redarstvenoj akciji 'Oluja' oslobođeno je oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna te operacije.

Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u 5 sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama. U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata da akcija teče prema planu. Te večeri vojska i policija oslobodile su Sveti Rok. Bile su samo nekoliko kilometara od Knina, koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.

U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava. Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica. Hrvatske su snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika, Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica.

Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija 'Oluja' u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginula su 174 pripadnika hrvatskih snaga, a ranjeno ih je 1430.