Vukovarski vodotoranj danas

Vukovarski vodotoranj - 'Simbol hrvatskog zajedništva'

Grad Vukovar pokrenuo je početkom godine projekt obnove simbola otpora i obrane grada -  vukovarskog vodotornja pod nazivom 'Simbol hrvatskog zajedništva'.

Konzervirat će se sa svih 640 ratnih rana, a u staklenoj kupoli bit će memorijalna soba i vidikovac. Tako će ponovno biti u funkciji vodotoranj izgrađen krajem 1960-ih koji je za Vukovarce mnogo više od obične građevine.

Za Vukovarski vodotornj, simbol stradanja i pobjede tog grada, Zavičajni klub Kupres organizirao je dobrotvornu večeru kako bi se na taj način uključio u akciju prikupljanja novčanih sredstava za obnovu vukovarskog vodotornja. Postoji niz niti koje povezuju Vukovar i Kupres. Slična ih sudbina veže – progonstvo i veliko stradanje, ali i pobjeda i povratak. Pred Vukovarom je obnova simbola njegovog stradanja i pobjede – Vukovarskog vodotornja. I tu su se odazvali brojni Kuprešaci i brojni uzvanici, a tamo je bila i ekipa Dobrog jutra:

Stare nacrte vodotornja 84-godišnji Matej Meštrić, doktor građevine čuva poput blaga. Jer on je tvorac vukovarskog vodotornja. Ja sam građevinar konstruktor koji volim konstrukciji dati život da ne bude hrpa betona pa gore nešto, o sebi kaže Matej Meštrić, dipl.ing., projektant vukovarskog vodotornja. Zato je vodotoranj  imao dušu.

U njemu je bio elitni restoran – kavana 'Vodotoranj'. Prvo radno mjesto Luce Štrobilius. Vukovar je bio ekonomski bogat, industrija vrlo jaka, Borovo, Vuteks, zato su tu bile reprezentacije, to su bili poslovni ručkovi.  1970. restoran je zatvoren, a ondje se preselilo računovodstvo Vodovoda. Sve do ljeta 1991. kada se više iz njega Vukovarcima nije dopremala voda. No neprijatelj to nije znao. Oni su ga gađali misleći da je glavni u opskrbi Vukovara vodom, u prvom tjednu napada na Vukovar on je idealno pogođen,  otkiva Vladimir Štengl, direktor vukovarskog Vodovoda 1991. I tako tri mjeseca. S više od 600 projektila. Gađali su hrvatsku zastavu koju su dvojica branitelja svaku noć postavljala. Cilj srpskih okupacijskih snaga je bio zauzeti Vukovar, međutim, u jednom trenutku oni su shvatili da je cilj vodotoranj. Kada osvoje vodotoranj, ako je palo Borovo, ako uzmu vodotoranj, onda su uzeli Vukovar,  prisjeća se Pilip Karaula, posljednji zapovjednik obrane Mitnice.

Uzeli su i živote i grad, protjerali Vukovarce koji su poslije sanjali o povratku. Među njima bila je i obitelj Kovačić koja je 1998. otvorila suvenirnicu. Nadaju se da će obnova simbola otpora pomoći turizmu i gospodarstvu. Već se pomalo povećava prodaja vodotornjeva, već nam donosi nekakve rezultate, a nadam se da će posjetom većeg broja turista to biti još više,  nada se Zlatko Kovačić, vlasnik suvenirnice u Vukovaru.

Konzerviranje i obnova počet će na proljeće i stajat će oko 21 milijun kuna. Do sada je prikupljena polovina novca. Radi se o uplatama od 5 kuna pa do milijun kuna, ali svi ti iznosi su nam jednako vrijedni jer se radi o sudjelovanju svih hrvatskih građana u ovom projektu,  kaže Sanja Tokić, Grad Vukovar. Jer vodotoranj je više od obične betonske građevine.

Za vodotoranj, za Vukovar, za Hrvatsku. Pa će i ovog 18. studenog za sve njih ulicama grada proći još jedna kolona sjećanja, tuge i ponosa.