Predstavljena knjiga "Na bojištu sjećanja"

Knjiga Na bojištu sjećanja, autora Slavka Peršića, koja opisuje ratni put i svjedočanstva branitelja Vukovara Davora Batraca Keksa, predstavljena je u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Davor Batrac Keks iz Donje Motičine svoj je ratni put započeo kao bjegunac iz JNA u Korčuli u kolovozu 1991. godine. Branio je Vukovar gdje je zarobljen 18. studneog. Odveden je u logor u Stajićevo pa u Niš. Tamo su mu sudili za bijeg iz JNA. Osudili su ga za deset minuta i dobio je šest godina. Kaznu je trebao služiti u Valjevu, no nakon dva mjeseca odveli su ga u Beograd i ubrzo razmijenili. U ožujku 1993. ponovno se aktivirao, priključivši se 3. gardijskoj brigadi. Međutim, uoči Bljeska odlazi na bolovanje, pa na rehabilitaciju i na kraju slijedi umirovljenje.

Trebalo je nekoliko godina da Keks progovori o strahotama koje je preživio. Slavko Peršić knjigu je napisao prema snimljenim sjećanjima, Davorovim monolozima. Ova knjiga je svjedočanstvo i ohrabrenje za druge branitelje da ispričaju svoje priče i tako očuvaju sjećanje i pronose pravu istinu o Domovinskom ratu.