Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Blago Zadro - jedna od najvećih ikona Domovinskog rata

Blago Zadro jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata. Posmrtno je dobio čin general-bojnika. Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro' te Osnovna škola 'Blago Zadro' u Borovom Naselju. Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama, Splitu i Zagrebu. Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost.

Na Trpinjskoj cesti kod nekadašnjega ratnog zapovjedništva, a današnjeg spomen-obilježja, svakodnevno se oživljavaju sjećanja na ratnog zapovjednika, legendu vukovarske obrane. Takvim ga se sjećaju i prijatelji i suborci koji svjedoče kako je prema njima postupao zaštitnički: Braći nikada nije dopuštao da zajedno idu u akciju. Zapovjednik koji nije imao zapovijed 'naprijed' nego 'za mnom' - takav je bio od prvog do posljednjega trenutka.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju. Na mjestu njegove pogibije danas je spomen obilježje, podsjetnik na tragičan kraj legendarnog zapovjednika, tužno sjećanje na ponos Vukovara i simbol njegove obrane.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto '98. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije, identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.