Maraton na 25. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika

Iz središta Vukovara, put 27 kilometara udaljenog Tovarnika, u subotu su krenuli sudionici osme Memorijalne utrke Vukovar-Tovarnik, koju u povodu 25. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči sedamdesetak trkača u organizaciji Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Maraton klub Hrvatski sokol iz Osijeka.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.
Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Uoči starta utrke, njezini sudionici pomolili su se ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se kako bi u Tovarnik trebali stići oko 15 sati kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

U tovarničkoj župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste misno slavlje navečer će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.