"O Domovinskom ratu dužni smo svjedočiti radi onih koji su život dali za domovinu"

Sutra će se u Vrbovcu održati središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata. Dan branitelja zagrebačke županije obilježava se u spomen na 27. lipnja 1991. godine kada je na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde. Tim povodom u Studju 4 gostovali su Damir Tomljenović, dožupan Zagrebačke županije i brigadirni general u miru Rudi Stipčić.

Dožupan Tomljenović rekao je kako je Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije od 2014. godine organizirao nekoliko tribina o Domovinskom ratu. Cilj tribina je kroz rasprave i iznošenje činjenica sudionika ratnih događanja prikupiti što više materijala koji bi se jednoga dana objedinio i poslužio kao temelj za stvaranje prave slike o Domovinskom ratu. Dužni smo to onima kojih više nema, koji su život svoj dali za Domovinu, istaknuo je Tomljenović. Izrazio je žaljenje da sami branitelji moraju iznositi istinu, da se sami moraju braniti od laži i objeda, umjesto da to čine institucije države. Smatra da je Domovinski rat zanemaren u medijskom prostoru.

General Stipčić, koji je u jesen i zimu 1991. bio zapovjednik Operativne grupe Posavina podsjetio je na tu godinu i da se  napadnim operacijama "ORKAN – 91", "OTKOS -10" i "PAPUK - 91" branio Zagreb. U jesen 1991. godine oslobodili smo 79 posto okupiranog teritorija Zapadne Slavonije. Ostvareni uspjeh HV u jesen i zimu 1991. godine pokazao je agresoru, ali i ostalim političkim čimbenicima u svijetu, da je Hrvatska odlučna u oslobađanju svojih okupiranih područja. JNA i pobunjeni Srbi u zapadnoj Slavoniji doživjeli su 1991. godine najteži poraz na hrvatskom ratištu, od mlade novoosnovane, slabo naoružane Hrvatske vojske, istaknuo je general Stipčić.

Govorio je i o knjizi koju je napisao a koga opisuje ratna događanja u dijelu zapadne Slavonije u najkritičnijim i najsudbonosnijim danima Domovinskog rata. 

Gosti su se spomenuli i naših umjetnika Ivana Lackovića Croate te pokojnog Domagoja Devlića koji su sudjelovali na prvim crtama obrane Hrvatske, a surovu zbilju tog vremena prenijeli na svoja djela.

Slike Ivana Lackovića Croate trenutno su izložene u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Izložba se može pogledati do 4. srpnja.