Održana tribina "Vrbovec u Domovinskom ratu"

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Vrbocu je održana tribina „Vrbovec u vrijeme Domovinskog rata“ na kojoj su govorili brigadirni general Rudi Stipčić, brigadir Branko Gačak te Ivan Radoš, predstavnik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ovo je jedna u nizu tribina koje je organizirao Odbor za branitelje zagrebačke županije. Cilj je kroz rasprave i iznošenje činjenica sudionika ratnih događanja prikupiti što više materijala koji bi se jednoga dana objedinio i poslužio kao temelj za stvaranje prave slike o Domovinskom ratu.


Dužni smo to onima kojih više nema, koji su život svoj dali za Domovinu, istaknuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, i sam sudionik obrane Hrvatske. Istaknuo je kako je žalosno da branitelji sami moraju govoriti istinu, da se moraju braniti od laži i objeda, umjesto da to čine institucije države.

General Rudi Stipčić, koji je 1991. bio na čelu Operativne grupe “Posavina”, govorio je o napadnim operacijama "ORKAN – 91", "OTKOS -10" i "PAPUK - 91"  kojima je u jesen i zimu 1991. godine oslobođeno 2.320 km² ili 79 posto okupiranog teritorija Zapadne Slavonije. U tim akcijama na oltar Domovine život je položilo 299 branitelja, ranjeno ih je 710.

Prije tribine, u Narodnoj knjižnici Vrbovec otvoren je izložba ratne zbirke Ivana Lackovića Croate pod nazivom „CRNO I CRVENO“.

Centralna svečanost Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata održat će se u subotu, 2. srpnja 2016. godine u Vrbovcu ispred „Ljetne pozornice“ na Trgu Petra Zrinskog s početkom u 11:00 sati.