Veličanstveni vojni mimohod na ulicama Zagreba

U povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" 5. kolovoza 2015. u Zagrebu je održan svečani vojni mimohod. Oko 3.000 sudionika i 300-tinjak vozila prošlo je Vukovarskom ulicom do Savske ceste. Iznad njih letjelo je 30-ak zrakoplova. Na mimohodu su bila 42 strana izaslanstva. Mnogobrojni građani - umirovljenici, roditelji s djecom izašli su sa zastavama na ulice pozdraviti vojsku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića, obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Na kraju predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne.

Program je nastavljen hrvatskom himnom "Lijepa naša", koju su otpjevale Riječanka Mia Negovetić i klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice. Minutom šutnje odana je počast svim palim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku.

Svečani mimohod formalno je počeo odobrenjem "Neka mimohod krene!", koje je izgovorila predsjednica Republike. Nebom iznad Zagreba potom su proletjeli MiG-ovi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, koji su mimohod i zatvorili. Slijedio je mimohod pješačkih postrojbi, jedna za drugom nošene su zastave ratnih postrojbi, zatim su prošli ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u slikovitim odorama. Iza njih stupala je hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su bili i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga, poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskoga Crvenog križa (HCK) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U mimohodu su sujelovale i motorizirane oklopne postrojbe, Patrije, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva. Posebna atrakcija mimohoda bila je šestočlana letačka skupina, popularna "Krila Oluje", a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštli su se pripadnici specijalnih postrojbi, dok su 'specijalci' pokazivali atraktivnu vježbu izvlačenja.

Za vrijeme zagrebačkog mimohoda Bračkim kanalom plovile su četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže. Isplovili su iz Lore te nakon plovidbe Kaštelanskim zaljevom zauzeli poziciju južno od otoka Čiova i oko 200 metara ispod crkve Gospe od Prizidnice. Slijedio je rubni pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga, istodobno s prolaskom motoriziranog ešalona HRM-a ispred glavne pozornice tijekom mimohoda u Zagrebu.