Zlostavljanim ženama napokon priznat status žrtava

Status silovanih, zlostavljanih žena, tijekom rata ili u zatočeništvu, konačno se nakon 24 godine u Hrvatskoj rješava. Država im je priznala status žrtava rata.

Katica Šojat 24 godine šutjela je o stradanjima koje je doživjela. Smogla je snage progovoriti tek nedavno, nakon što se učlanila u udrugu "Sunčica". Članstvo ju je ohrabrilo da nakon toliko godina progovori o svojoj tragediji. Njen križni put trajao je od 4. listopada 1991. do 11. veljače 1992. S djecom i sestrom starom 15 godina bila je - kaže - izgubljena. Ima tri kćeri, sve su bile ranjenje. Ona im je spasila život. Na najmlađu kći bacila se da ne završi u ruševinama podruma. Srednja kći bila je najteže ranjena. Kada su bile ranjene, bile su djeca. Renata je imala samo godinu dana, Dalija četiri godine, Silvija osam. Katičina sestra imala je samo 15 godina i vodila se kao njeno vanbračno dijete.

Verica Martinović također ima svoj križni put, tek 1992. izvukla se iz okupiranog Vukovara. Članica je udruge Sunčica od samog njezina začetka, pa joj je, smatra, bilo lakše nositi se sa svojom tragedijom nego Katici. Nakon 24 godine ponosna je, kaže, jer su prešućivani ratni zločini počinjeni na području Vukovara ugledali svjetlost dana priznanjem statusa žrtvama i izglasavnjem Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Upravo zbog toga, kaže Martinović, žrtve imaju više snage o svojim patnjama govoriti javno.