Pismo majke Jeanu-Michelu Nicolieru

U koloni sjećanja je i majka Jeana-Michela Nicoliera, francuskog državljanina, hrvatskog dragovoljca koji je nestao na Ovčari 20. studenog 1991. Njegovo tijelo još nije pronađeno. Za taj zločin nitko nije odgovarao. U tijeku je istraga Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koju provode protiv državljanina Republike Srbije. Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.Jean-Michel Nicolier je potpuno sam stigao u Hrvatsku u srpnju 1991. godine i priključio se Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) i aktivno je sudjelovao u obrani Vukovara. Svega nekoliko sati prije smrti u podrumu vukovarske bolnice za francuske je medije izjavio: “Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Jean-Michel Nicolier dana bi imao 53 godine. Jean-Michel nije mogao mirno promatrati što se u Hrvatskoj događa, te je, čim je  na televiziji vidio što se u Hrvatskoj događa, odlučio da mora pomoći. Rekao je tada majci: “Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.”

Njegova se majka Lyliane Fournier emotivnim pismom prisjetila svog sina.

Za tebe, moj sine Jean-Michel 

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika sa Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat! 

Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… sve to čini tvoju odsutnost teškom. “Jednog bića nema i sve je pusto.” Što se mene tiče, upravo je to! Stalno si sa mnom. Susret ćemo se jednog dana, ako Bog da! 

Mama

Jean-Michel se svojom hrabrošću i odlučnošću zauvijek upisao u srca hrvatskog naroda.