Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovar: Hrvatska se prisjeća najbolnijih dana grada heroja

Cijela Hrvatska prisjeća se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana tog grada heroja, a kolone hodočasnika slijevaju se od ranih jutarnjih sati u prema bolnici gdje će u 10 sati započeti komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

U ranim jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upalila su više od 3.000 lampiona duž 5,5 kilometara dugog Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i Bolnice ratnih veterana do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.Državni vrh se pridružio Koloni sjećanja, koja je 12.15 sati stigla na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.Ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodi Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit nakon čega će biti odane počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu u 13 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.