Paljenje svijeća u ulicama grada Vukovara

Uoči smo velikog dana za sve stradalnike Vukovara. Cijeloga tjedna održavale su se različite manifestacije, a one koje svake godine ujedine cijelu Hrvatsku - skup o ratnoj bolnici i kolone sjećanja u Vukovaru i Škabrnji - održat se danas i sutra. U Koloni sjećanja u Vukovaru, sudjelovat će premijer i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju.

U gradovima diljem Hrvatske duž Ulica grada Vukovara večeras su paljene svijeće. Donosimo snimke paljenja svijeća u Zagrebu.


Svijeće su zapaljenje duž cijele ulice.


Polaganjem 400 ruža i paljenjem isto toliko svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata - u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada heroja.


Milorad Pupovac odaje počast žrtvama u Vukovaru
Predsjednica odgodila posjet Škabrnji, posjetit će Lovas i Vukovar
Marko Miljanić: Za Škabrnju neće nitko ni odgovarati


Na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem poklonilo se svim žrtvama Grada Heroja. Položili su vijence i zapalili svijeće. Žrtva palih branitelja nikada se neće zaboraviti, no potrebno je kazniti i odgovorne za nezapamćen zločin s kraja 20. stoljeća.U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u organizaciji Udruge roditelja i obitelji nasilno odvedenih i zarobljenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na grobove branitelja i članova njihovih obitelji pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položene su ruže i zapaljene svijeće. 27 godina nakon stradanja Vukovara, poručeno je, obitelji nestalih branitelja i civila zaslužuju cjelovite informacije o svojim najmilijima, a stanovnici Grada Heroja dostojanstven život. U vukovarskoj bolnici održan je XIV. znanstveno-stručni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro", a govorilo se o budućnosti. Poručeno je da se mnoga stečena iskustva u Domovinskom ratu mogu primijeniti i u miru. "Ima puno mladih ljudi, na ulicama srećemo mlade s djecom u kolicima i to je ono što nas ohrabruje da ostanemo i dalje čvrsti u našem putu", rekla je ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac.

Središnji događaj počinje u 19 sati u dvorištu bolnice, kada će se održati molitveno bdjenje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar 1991. koje će voditi mladi Grada Vukovara.