Obilježavanje stradanja Borova naselja

Obilježavanje 27. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila Borova naselja počelo je komemorativnim skupom pod sloganom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu" održanim pred ostacima u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel Ratne bolnice.

Prema podacima vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borova naselja, u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijelom je Borovu naselju poginulo 176 hrvatskih branitelja i civila. U podrumu Borovo commerca bilo je oko 800 ranjenika, a njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno. "Ovdje se dogodio grozan zločin jer je agresor znao da se u podrumu nalaze ranjenici ali ga to nije spriječilo da tenkovima tuče ovu zgradu, koje danas više nema", kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Penava je ocijenio kako jučerašnja Kolona sjećanja koja je prošla Vukovarom može svima služiti na čast jer je bila dostojanstvena. Po riječima predsjednice udruge Vukovarske majke Mande Patko, ni nakon 27 godina od počinjenih zločina tuga i bol nisu ništa manji. Također je upozorila kako je puno vremena prošlo od zadnjih identifikacija i pronalaska grobišta, a za to krivi sve prijašnje Vlade.


Nakon prigodnog komemorativnog programa, u Koloni sjećanja sudionici obilježavanja zaputili su se do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će misu zadušnicu predvoditi župnik Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca mons. Tadija Pranjić. Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu bit će odana počast stradalima na tome mjestu, a odat će se i počast ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice između Borova i Dalja.

Jedna od majki koja traži svoju kćer je i Milka Pančić. U razgovoru za HRT kazala je novinarki Meliti Homa da je njena kći Jelena stradala u dobi od 19 godina.

Jučer je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara - tragediju golemih razmjera. U Gradu heroju okupilo se mnoštvo ljudi kako bi odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku. Komemoracijom i Kolonom sjećanja obilježena je i 27. godišnjica stradanja mještana Škabrnje.