Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vijenci i svijeće na Memorijalnom groblju

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara, najtragičniji datum u hrvatskoj povijesti, kada je 18. studenoga 1991. pomahnitali neprijatelj zaposjeo grad i gotovo ga sravnio sa zemljom. Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" u Gradu Heroju oblježena je 26. godišnjica stradavanja i okupacije. 

Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu.

U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednčki vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković. Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja, među kojima su se nalazili i članovi diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj, došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". To je i geslo obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh.

Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosli transparente s domoljubnim porukama.