Počast žrtvama Ovčare i stradalima u logoru Velepromet

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., danas se odaje počast žrtvama Ovčare i stradalima u Veleprometu.

Hrvatski radio Vukovar - program posvećen Siniši Glavaševiću


Prije 26 godina na Ovčari se dogodio jedan od najstrašnijih zločina nakon pada Vukovara. Ovdje su dovedeni ranjenici iz vukovarske bolnice, njih 261. Nakon što su ih cijeli dan mučili, tukli i maltretirali, doveli su ih na Ovčaru i pogubili. Poslije je iz masovne grobnice iskopano 200 tijela, a za 61 još uvijek se traga. Najmlađa žrtva imala je 18 godina, najstarija 72. Kroz prihvatni centar Velepromet, osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožuku 1992., prošlo je oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.

Obilježavanje stradanja žrtava u Veleprometu počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe osnovale prihvatni centar u koji su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Misu zadušnicu služio je povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, vlč. Stanislav Šota. U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UDPNHBDR) održan je 10. mimohod pod nazivom "Vi ste naš ponos mi smo vaša snaga". Mimohod se organizira u čast i spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Mimohodom organizator spaja dvije najveće masovne grobnice u Hrvatskoj, onu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i Ovčaru.


U spomen na ratnog izvjestitelja i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog 20. studenoga 1991. godine na Ovčari, u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održan je Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi!".  Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik HRV-a i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, 19. studenoga 1991. godine odveden je iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Njegovi posmrtni ostavci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava, tako da se pretpostavlja da je ubijen i pokopan na Ovčari istoga dana kad je odveden. Osim Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.