29. kolovoza 1991. - Program "Za slobodu"

Tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku važnu ulogu odigrala je Hrvatska radiotelevizija koja se u obrambeni rat uključila svim raspoloživim sredstvima. HTV je 29. kolovoza 1991. počeo emitirati mozaični program „Za slobodu“, organiziran kao megamagazin potpuno posvećen obrani zemlje i zaštiti stanovništva.

Idejni začetnik bio je direktor programa Miroslav Lilić, a uređivala ga je Marija Nemčić sa skupinom suradnika. Program je trajao 24 sata i kao stalni izvor informacija uvelike pomagao ljudima pri orijentaciji u novim ratnim okolnostima. Osim dopisnika iz cijele Hrvatske u program su se uključivali vojni stručnjaci, povjesničari, liječnici i psiholozi.

Na ekranu su se vrlo ažurno ispisivala imena mjesta za koja je proglašena uzbuna. HTV je bez kraćenja prikazivao i izvještaje jugoreportera i stranih dopisnika o drami na prostoru bivše Jugoslavije te reagiranja svijeta na rat u Hrvatskoj. Tih dana nezaobilazan je bio i ratni program Hrvatskog radija.

Kako su uništeni ili blokirani mnogi odašiljači, sve je bilo spremno i za slučaj napada na RTV centar na Prisavlju. Utvrđeno je više pričuvnih pozicija opremljenih za autonomnu produkciju. Na svim programima HRT-a bila je prisutna domoljubna glazba. Posebno je odjeknula pjesma „Moja domovina“ koja je poticala dodatni zanos u borbi za slobodu. 

Prvi ratni izvjestitelji, novinari i snimatelji RTV centara i dopisničkih radiopostaja, bez straha su izvještavali s lica mjesta. Mnogi novinari, snimatelji, tehničari, vozači odlazili su na teren izlažući se smrtnoj opasnosti. Samo do listopada 1991. na području Hrvatske ubijeno je 14 ratnih izvjestitelja, a ranjeno je ili zlostavljano njih oko 170. 

Program „Za slobodu“ emitiran je do međunarodnog priznanja Hrvatske 1992. Prema riječima svjedoka i sam je Slobodan Milošević na jednome sastanku rekao: „Hrvatska televizija dobila je medijski rat!“.