24. kolovoza 1991. - Sjećanje na herojski čin Luke Andrijanića

Tijekom Domovinskog rata jugovojska se ponajviše oslanjala na svoju nadmoćniju tehniku, često je upotrebljavajući prekomjerno i neselektivno, napadajući i civilne ciljeve.

Tako su i zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva gotovo neometano nadletjeli i bezobzirno gađali hrvatske položaje i naselja. No i tomu je ubrzo došao kraj. Hrvatski su se branitelji dokopali protuzrakoplovnog oružja pa su uskoro avioni s crvenim zvijezdama počeli padati na sve strane.

Prvi neprijateljski zrakoplov u Domovinskom ratu oboren je 24. kolovoza 1991. kod Bogdanovaca u Slavoniji. Jugoslavenskog Jastreba J-21 koji je napadao hrvatske položaje na silosu Đergaj trocijevnim protuzrakoplovnim topom oborio je Luka Andrijanić po zapovijedi Ivice Arbanasa tijekom bitke za Vukovar.

Ubrzo nakon toga vijesti o oborenim neprijateljskim letjelicama počele su stizati iz svih krajeva Hrvatske gdje se rasplamsavao rat. Jugozrakoplovi padali su kod Vukovara, Osijeka, Donjeg Miholjca, Đakova, Novske, Petrinje, Gospića, Zadra, Šibenika i Splita, a obarani su lakim protuzračnim raketnim sustavima, različitim protuzrakoplovnim topovima, pa čak i pješačkim strojničkim oružjem.

Uz oborene letjelice Jugoslavensko zrakoplovstvo izgubilo je i četiri borbena zrakoplova koje su oteli hrvatski piloti. Tako je prvim u Klagenfurt u Austriju preletio Rudolf Perešin, a tri MiG-a Hrvatskoj su dovezli Danijel Borović, Ivan Selak i Ivica Ivandić.


Osim u Hrvatskoj, hrvatski protuzrakoplovci obarali su jugozrakoplove i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Tako je tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini oboreno više od 30 letjelica nekadašnjeg Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva. Posljednji neprijateljski avion oboren je u rujnu 1995. tijekom akcije Una.


Ipak, od svih zabilježenih uspjeha hrvatskih protuzrakoplovaca najviše je odjeknuo onaj kod Rogoznice tijekom šibenske bitke u rujnu 1991. kada je u kratkom vremenu snimljeno obaranje čak dvaju neprijateljskih aviona. Uzvici oduševljenja "Oba su pala!" hrvatskog branitelja Filipa Gaćine odjeknuli su tada cijelom Hrvatskom.