27. srpnja 1991. - Sunja u Domovinskom ratu

Sunja, gradić na Banovini, postala je jedan od simbola Domovinskog rata. Noćni minobacački napad 27. srpnja 1991. pretvorio ju je poput drugih hrvatskih gradova u topnički poligon i donio teška razaranja.

Pobunjeni Srbi iz okolnih sela potpuno su opkolili grad, a kao jedina veza s ostatkom Hrvatske ostala je skela na rijeci Savi. Sunju su isprva obranili mještani i lokalna policija, a potom im je u pomoć stigla i jedna slabo naoružana satnija Zbora narodne garde. Unatoč premoći pobunjenici nisu uspjeli slomiti obranu kojoj su se potom priključile i druge hrvatske snage.

Stigla je i Umjetnička satnija Hrvatske vojske čiji je zapovjednik Slobodan Praljak preuzeo vodstvo obrane, a nakon njega zapovjednik je postao Žarko Peša. Među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta koji je, iako u poodmaklim godinama, sa snajperom u ruci branio grad na prvoj crti. Tijekom najžešćih napada na Sunju je dnevno padalo i po 3.000 granata, a željeznička postaja i hotel „Propuh“ na samom ulazu u grad postali su simboli obrane.


Dan prije pobunjeni Srbi u operaciji Žaoka napali su više mjesta na Banovini kako bi uništili hrvatske snage koje su već mjesec dana branile Banovinu i Pounje. Istodobno su napadnuti: Glina, Topusko, Viduševac, Prekope, Hrvatska Kostajnica, Zamlaće, Struga, Mučani, Kuljani, Kozibrod, Pounje i Majur.

Selo Zamlače je zauzeto, ali pokušaj osvajanja Struge je odbijen pa su u selo ušle postrojbe jugovojske, navodno radi razdvajanja sukobljenih snaga. Pobunjeni Srbi napali su i policijsku postaju u Glini, te je tijekom noći zauzeli, a hrvatska se policija povukla u selo Prekopa.

Ondje su pripadnici JNA pucali na njemačkog novinara Egona Scotlanda, dopisnika münhenskog lista "Suddeutsche Zeitung". Teško ranjen, umro je u bolnici. Poslije Gline tenkovi JNA razrušili su i spalili hrvatsko selo Jukinac. U dva dana borbi na Banovini ubijeno je deset hrvatskih policajaca.