7. srpnja 1992. - Poginuo Andrija Andabak

Domovinski rat u Hrvatskoj iznjedrio je mnoge junake. Među njima manje je poznat Andrija Andabak, unatoč tomu što je bio jedan od najboljih hrvatskih lovaca na tenkove i ubojica čeličnih grdosija. Do pogibije u borbama za Bosansku Posavinu 7. srpnja 1992. priznato mu je uništenje 32 tenka i oklopnjaka.

Rođen 1956. u Splitu, odrastao je i živio u Nuštaru kraj Vinkovaca. Na početku rata priključio se njegovoj obrani i tom prilikom u rujnu uništio svoj prvi tenk. Andabak je bio iskusan i vješt u upotrebi protuoklopnih raketa tipa Maljutka, pa su uskoro on i njegova postrojba postali poznati zbog mnogobrojnih uništenih oklopnjaka. Do potpisivanja primirja u Hrvatskoj sa svojim pomoćnikom Josipom Magdićem uništio je 29 čeličnih grdosija.

Na poziv Krešimira Čosića radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu, no ubrzo je odustao od poučavanja jer je smatrao da su njegove vještine znatno potrebnije na bojištu. Stoga se Andabak priključio obrani Bosanske Posavine gdje je pogodio još dva tenka prije nego što je poginuo. Od ukupno 32 oklopnjaka koje je uništio, njih čak 30 bili su tenkovi: od toga 14 tipa T-84 i 16 M55, te 1 BVP i 1 transporter. Danas Andabakovo ime nosi priznanje koje se dodjeljuje svakomu tko uništi tri ili više oklopljenih vozila.

Zanimljiva je činjenica da je godinu dana prije smrti najboljega hrvatskog lovca na tenkove uništen i prvi neprijateljski tenk u Domovinskom ratu. Dogodilo se to 8. srpnja 1991. kod Iloka, gdje su u hrvatski gardisti uništili jedan neprijateljski tenk i zarobili ih tri. Naime, nakon cjelodnevnih provokacija pucnjavom iz streljačkog oružja sa srpske strane preko mosta na Dunavu krenula su četiri tenka T-55 Jugoslavenske narodne armije. Kad su prešli most, tenkovi su namjerno pregazili policijsko vozilo, pri čemu je poginuo jedan hrvatski policajac, a trojica su ranjena. Tada je posljednji tenk u koloni pogodio je Zoltan Hadrava iz 3. bojne 1. gardijske brigade, popularnih Tigrova, a prema zapovijedi Damira Šimunića. Bio je to prvi uništeni neprijateljski tenk u Domovinskom ratu. Tijekom cijelog rata hrvatske postrojbe izbacile su iz borbe više od 900 neprijateljskih oklopnih vozila. Od toga su dvije trećine bili tenkovi, a najpoznatije njihovo groblje bilo je na Trpinjskoj cesti kod Vukovara.