Borna Marinić

24. veljače 1992. - Novom Selu vraćeno ime Španovica


Na današnji dan 1992. godine na inicijativu branitelje 123. požeške brigade Novom Selu vraćeno je hrvatsko ime Španovica.

Pisao sam par puta o tome kako su Srbi nakon okupacije hrvatskih mjesta mijenjali i njihova imena, a danas pišem kako su se Hrvati izborili za promjenu imena jednog mjesta na prometnici Pakrac-Požega. Španovica je mjesto u Slavoniji koje su u drugoj polovici 19. stoljeća naselili Hrvati iz Gorskog kotara.

Nakon Drugog svjetskog rata mjesto je zamrlo jer se nalazilo na mjestu stalni u borbi ustaša i partizana. Dolaskom komunističke vlasti Španovica je preimenovana u Novo Selo. Početkom velikosrpske pobune Novo Selo ulazi u sastav SAO Krajine u kojoj ostaje sve do 26. prosinca 1991. kada su oslobodile Hrvatske snage u operaciji Orkan 91.

Na današnji dan mjestu je vraćeno njegovo povijesno ime, no to nije bio kraj njegovim mukama. Nakon dolaska UNPROFOR-a, Novo Selo se našlo u zaštićenoj zoni UN-a (UNPA), ali je ostalo pusto. Konačno je oslobođeno tek u operaciji Bljesak.