12. kolovoza 1991. - Pjesmom predstavili zbilju - "Stop the war in Croatia"

I pjesma može potresti svjetsku javnost. Hrvatski glazbenik i domoljub Tomislav Ivčić 12. kolovoza 1991. predstavio je dramatičnu zbilju u Hrvatskoj, koja se našla na barbarskom udaru velikosrpske agresije svojim televizijskim glazbenim spotom.

Već sljedećeg dana BBC, CNN, a zatim redom 44 svjetske postaje emitirale su milijunima potresni spot o istini u ratu u Hrvatskoj. Jer ispočetka niti Europa niti svijet nisu dobrohotno gledali na hrvatsku težnju za slobodom, a ratne su strahote komentirale kao nekakav balkanski obračun.

Slijedile su stotine novinskih izvješća i naslovnica. Stop the war in Croatia probio se do svih kutaka zemaljske kugle. I u dalekoj Australiji čak je dospio na top-ljestvicu među prvih deset najslušanijih pjesama.


Ubrzo su uslijedile slične akcije hrvatskih umjetnika i sportaša pa je poruka: Zaustavite rat! postala neizbježan pratilac svih Hrvata posvuda u svijetu.

Potresnom pozivu koji je pokrenuo Tomislav Ivčić potporu su pružile i mnoge svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije. Zahvaljujući takvim akcijama međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska brani u nastojanjima da stekne slobodu, što je dovelo i do njezina međunarodnog priznanja.

Stop the war... ostao je trajni spomen Tomislavu Ivčiću, čovjeku koji je prvi odaslao poruku mira koju su čuli milijuni ljudi. Učinio je to svojom potresnom i svakome jasnom, dojmljivom pjesmom.