16. studenog 1991. - Izgorio osječki HNK

U jednom od najtežih granatiranja Osijeka u Domovinskom ratu, na meti velikosrpskog topništva našlo se i Hrvatsko narodno kazalište. 16. studenog 1991. srce kulturnog života grada na Dravi pogodile su zapaljive fosforne granate.

Požar su uz pomoć građana, ugasili hrabri vatrogasci, no šteta je bila golema. Krov se urušio u gledalište koje je bilo potpuno poplavljeno, a u njegovu središtu uništen je ležao svečani kristalni luster. Pozornica na koju je bila spuštena željezna zavjesa preživjela je požar, što je bilo dovoljno da kazališni djelatnici brzo nastave s radom.

Iako su mnogi članovi ansambla napustili grad, duh kazališta nije se ugasio, upravo suprotno. Mnogobrojna publika je tijekom predstava, koje su se održavale i za vrijeme najžešćih napada na grad, sjedila na pozornici, a ruševine su poslužile kao kulisa dramama inspiriranima ratnim strahotama.

Zvuči gotovo nevjerojatno da su hrabri osječki kazalištarci imali 3 ratne premijere. Glazbeni i dramski program izvodili su diljem zemlje pritom skupljajući novac za obnovu kazališta. Radovi su počeli u siječnju 1993. da bi već potkraj 1994. bili završeni. Donedavna je ruševina ponovno zasjala starom ljepotom u raskoši kardinalsko crvenih tonova i blistavih kristalnih lustera.

Obnovljenu zgradu svečano je otvorio Franjo Tuđman i pružio nadu da će i druge ruševine, u tada okupiranim dijelovima Hrvatske, zablistati starim sjajem.