8. lipnja 1991. - Suđenje u Splitu i parada u Drvaru

Dana 8. lipnja 1991. oko 200 pripadnika takozvanog specijalnog bataljuna SUP-a SAO Krajine iz Knina izvelo je u Bosanskom Grahovu i Titovu Drvaru vježbu borbene spremnosti, kako bi pokazali stupanj osposobljenosti nakon višemjesečne obuke.

Nakon vježbe održana je i svečana promocija specijalnog bataljuna na stadionu u Drvaru. Milan Martić, šef kninskih policajaca, te predsjednici općina Titov Drvar i Donji Lapac obratili su se velikom broju okupljenih na smotri. Martić je izjavio da ovaj prelazak u susjednu republiku ujedno znači ukidanje granica, a nakon cjelodnevne parade kninski specijalci vratili su se u Hrvatsku.

Demonstracija oružanih snaga pobunjenih hrvatskih Srba uzbudila je cijelu Jugoslaviju, a napose susjednu Bosnu i Hercegovinu na čijem se teritoriju održala smotra. Sazvana je sjednica Savjeta za narodnu obranu na kojoj je upad kninskih specijalaca ocijenjen kao napad na suverenitet BiH i besprimjerno kršenje ustava te republike, a predsjednik Alija Izetbegović izjavio je novinarima kako je BiH izložena i unutarnjoj i vanjskoj agresiji, za koju nisu u stanju naći rješenje. „Bitka za Bosnu je počela. Što će biti ne znam, ali ovo mi sliči početku nogometne utakmice čiji je kraj neizvjestan“, izjavio je Izetbegović.

Ništa svjetlije tonove javnosti nije čula ni nakon što su se nekoliko dana poslije u Splitu sastali predsjednici triju republika: Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Izetbegović, I razgovarali o budućnosti BiH. Split je tih dana također bio u žarištu zanimanja jugoslavenske javnosti jer je 8. svibnja istražni sudac Vojnog suda u Splitu donio rješenje o provođenju istrage i pritvaranju osumnjičenih za pokretanje prosvjeda pred Komandom Vojno-pomorske oblasti, pri čemu je u napadu na oklopno vozilo JNA poginuo vojnik, Makedonac Saško Gešovski.