29. travnja 1991. - Osnovana 3. gardijska brigada "Kune"

Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastalima početkom velikosrpske agresije je i 3. gardijska brigada „Kune“. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu.

U suradnji sa snagama MUP-a ta je brigada na početku nastojala uspostaviti red i zakonitost u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru.

U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja  prema izmučenom Vukovaru. Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci - Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila  i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su vodile istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici prvi su ušli u Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme akcije Oluja,  3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid zbog mogućeg prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika,  1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.