29. travnja 1991. - Sastanak predsjednika republika na Cetinju

U nizu nastojanja da se riješi kriza u Jugoslaviji, na Cetinju je 29. travnja 1991. održan peti sastanak predsjednika republika, odnosno predsjednika republičkih predsjedništava, o političkoj budućnosti Jugoslavije.

Raspravljalo se o “zajedničkim interesima u eventualnoj budućoj zajednici, kao i o funkcioniranju zajedničkih organa u prijelaznom razdoblju”. Hrvatska je zastupala stajalište da se odnosi među narodima Jugoslavije urede na novim osnovama saveza suverenih država s pravom na osamostaljenje. Srbija i Crna Gora to su uporno odbijale. Iako je sastanak predsjednika održan u mirnom ozračju, novinari na konferenciji za novinare stvorili huškačku atmosferu. Predsjednika Tuđmana stalno su provocirali iritantnim pitanjima.

Susreti predsjednika jugoslavenskih republika održali su se još jedanput, ali bez rezultata zbog toga što je velikosrpski vrh odbijao sva predložena rješenja jugoslavenske krize na miran način. Na postupnom putu prema samostalnosti u Hrvatskoj je u svibnju održan referendum na kojem se velika većina njezinih građana opredijelila za neovisnost.