7. travnja 1992. - SAD priznale Hrvatsku

Američki predsjednik George Bush potpisao je 7. travnja u Bijeloj kući dugoočekivani dokument o priznanju Republike Hrvatske.

Odluku američkoga predsjednika, kojom su istodobno priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina, objavila je isti dan na konferenciji za novinare glasnogovornica Bijele kuće Judy Smith.

Istoga dana predsjednik Bush poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa. SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice, nepromjenjive ratom i prisilom.

– Mi smo se odlučili na taj korak – rekao je predsjednik Bush – jer sa zadovoljstvom ocjenjujemo da te države ispunjavaju kriterije za priznanje. Prihvaćamo i mirno i demokratski izraženu volju za neovisnošću građana tih država. Ujedno su Sjedinjene Države ukinule ekonomske sankcije protiv Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije ali su ostavile na snazi embargo na oružje. Bush je naglasio da će se prikloniti svakoj mirnoj opciji rješavanja krize na području bivše Jugoslavije te da podupire mirovni plan UN-a, mirovne snage i nastavak mirovne konferencije Europske zajednice.

Demokratsku Hrvatsku priznala je najveća svjetska sila, što je imalo veliko značenje. Otvorena su joj vrata ulaska u Ujedinjene narode a priznale su je i one države koje su još imale neke rezerve. 

Do kasnog priznanja neovisnosti bivših jugoslavenskih republika došlo je zbog nastojanja predsjednika Busha koji je, unatoč javnom zauzimanju za novi svjetski poredak, želio održati Sovjetski Savez i Jugoslaviju, u kojoj ratni sukob po njegovom mišljenju nije ugrožavao nijedan ključni američki interes. Osim toga Sjedinjene Države bile su zaokupljene događajima u Kuvajtu i raspadom Sovjetskog Saveza.

Na američko stajalište utjecala je i iskrivljena percepcija događaja iz Drugog svjetskog rata što je obilato iskorištavala velikosrpska promidžba među ostalim optužujući hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana za antisemitizam. No u svemu je ipak bila odlučna dugotrajna nezainteresiranost Busheve administracije za stradanja na području koje je smatrala nevažnim za američke interese.