4. travnja 1926. - Rođen admiral Sveto Letica

Popularni Barba, kako su ga zvali, admiral Sveto Letica postao je prvi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice u poodmaklim godinama.

Rođen je 4. travnja 1926. u Podgori kod Makarske, gdje je 1942. osnovana partizanska ratna mornarica. Sljedeće godine, još kao maloljetnik, Sveto Letica priključio se antifašističkom pokretu, a nakon Drugoga svjetskog rata ostao je u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici. Završio je najviše vojne škole i stekao čin admirala. Obnašao je različite dužnosti, a prije umirovljenja 1986. bio je pomoćnik saveznog sekretara za narodnu obranu. Još 1988. Sveto Letica javno se suprotstavio jugoslavenskom vojnom vrhu i njegovoj potpori srpskom nacionalizmu.

Slobodna Hrvatska bila je i njegov san. U rujnu 1991. imenovan je zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice, koja se u to vrijeme sastojala od jednog gumenjaka. JNA je tada imala potpunu prevlast na moru, blokirala je hrvatske luke i pomorski promet te gađala ciljeve u cijeloj Dalmaciji. U samo dva mjeseca admiral Letica uspio je od novorođene mornarice stvoriti dostojnog protivnika.

Ubrzo su slijedile prve akcije u kojima su zarobljeni ratni brodovi i streljivo te ustrojene obalne topničke bitnice koje su se pokazale iznimno važnima, posebice u odlučujućoj bitci kod Splita u studenome 1991. Do svibnja 1992. pod zapovjedništvom admirala Letice Hrvatska je uspostavila kontrolu nad svojim teritorijalnim morem.

Poslije oslobađanja Hrvatske Sveto Letica umirovljen je 1996., a umro je u studenome 2001. godine.