24. ožujka 1992. - Hrvatska primljena u članstvo KESS-a

U iščekivanju primanja u najvažnije međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih naroda, Hrvatska je 24. ožujka 1992. primljena u članstvo KESS-a – Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji.

Izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno ministrom vanjskih poslova Matom Granićem, tako je imalo čast prisustvovati povijesnom trenutku dizanja hrvatske zastave ispred zgrade neke međunarodne organizacije. Istodobno su primljene Slovenija i Gruzija, čime se broj članica KESS-a povećao na 51. Tako je na ministarskom zasjedanju u Helsinkiju završena višednevna rasprava o primanju Hrvatske i Slovenije u tu organizaciju, a odbačena je preporuka Washingtona da se s primanjem novih članica pričeka do rješavanja problema Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Počeci KESS-a vezani su uz Helsinšku konferenciju održanu 1975. radi poticanja zajedničkog rješavanja sigurnosnih pitanja i suradnje zemalja zapadne i istočne Europe. Na njoj je donesen Helsinški završni akt, temeljni dokument o nepromjenjivosti granica, odbacivanju uporabe sile u međunarodnim sporovima, ljudskim pravima i slobodama te o međunarodnoj suradnji na području znanosti, tehnologije i zdravstva.

Primanje Hrvatske u članstvo KESS-a bilo je od velike važnosti u trenucima kada je veliki dio njezina teritorija bio okupairan. Kao žrtva agresije i rata Hrvatska je devedesetih često bila na dnevnom redu sastanaka te organizacije, a i brojne terenske misije godinama su boravile u Hrvatskoj.

Iz KESS-a se 1995. razvila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, poznata pod akronimom OESS, koja danas djeluje kao najveća regionalna sigurnosna organizacija na svijetu.