5. ožujka 1993. - Boj za Drače

Selo Drače, kao simbol otpora srpskih pobunjenika, tragično je mjesto bitke za zadarsko zaleđe tijekom 1993. godine. U operaciji Maslenica, osvajanje Drača je dano u zadaću Taktičkoj grupi 113 pod zapovjedništvom Damira Krstičevića.

Nju su činili pripadnici 113. brigade iz Šibenika i podređene lokalne postrojbe, a bila je posebna po tome što je većinski bila sastavljena od pripadnika ročne vojske. Uz to ovo je bio prvi slučaj u Domovinskom ratu da je skupina ročnih vojnika izvršila napadajnu zadaću.

Iako su ušli u selo i uništili jedan tenk, Drače nisu osvojene jer je neprijatelj bio dobro utvrđen i tehnički nadmoćniji. S jednim poginulim i nekoliko ranjenih morali su se povući. Kada je iscrpljenu TG 113 zamijenila taktička grupa 7. gardijske brigade, varaždinskih Puma, također je dobila zadaću osloboditi Drače i izbiti na kotu Čardak. Nažalost za Pume, sve je od početka krenulo loše. Informacije koje su dobili iz zapovjedništva sektora te prikupili u izviđanju s pripadnicima lokalnih postrojbi nisu bile dovoljne. Protivnik je bio iznimno dobro utvrđen i naoružan, imao je tenkovsku, topničku i pješačku potporu, a prilaz selu bio je gusto miniran.

Priprema za napad u noći 3. ožujka bila je neuspješna te je samo alarmirala pobunjene Srbe. Novi napad organiziran nekoliko sati kasnije završio je fijaskom; pješaci koji su napali Drače morali su se povući u vrlo teškim okolnostima, a u Suhovarama, polaznoj točki napada, dogodila se tragedija. Zbog krivog punjenja eksplodirao je teški minobacač, usmrtio petoricu Puma a petoricu ranio. Neuspjeh i tragedija nisu obustavili plan za osvajanje Drača, što se pokazalo velikim promašajem.

Novi napad ujutro 5. ožujka rezultirao je novom tragedijom. Uz topničku i tenkovsku potporu pješaci Puma prodrli su u Drače, postigli uspjeh, no upali su u zamku. U selu i oko njega nastao je ratni pakao; mnogo nadmoćniji neprijatelj porazio je napadača, usmrtio još šest Varaždinaca, dočim su šesnaestorica teško ranjena, ali su u dramatičnom izvlačenju ipak izbjegli pogibelj ili zarobljavanje.

Time je okončan boj za Drače, koji su hrabri pripadnici varaždinske brigade zbog loše pripreme napada platili previsokom cijenom; pogibijom jedanaestorice suboraca. Selo Drače do operacije Oluja nije oslobođeno.