31. siječnja 1992.- Akcija Batinski most

Na današnji dan 1992. u ranim jutarnjim satima krenula je akcija "Samostalne uskočke satnije" kojoj je cilj bio rušenje Batinskog mosta.

Most u Batini bio je jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz koje su napadali Osijek. Most se nalazio duboko u neprijateljskom teritoriju što je činilo akciju iznimno zahtjevnom.

Samostalna uskočka satnija je u akciju krenula po iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima obučena u uniforme oficira i vojnika JNA te amfibijom punom eksploziva (3750 kg). Plan je bio amfibijom preći i sa srpske strane prići strogo čuvanom Batinskom mostu, koji je spajao mjesta Batinu i Bezdan, odnosno Baranju i Vojvodinu. Kroz neprijateljsku liniju i Kopački rit preko Hulovskog kanala i Dunava ta diverzantska skupina došla je do Apatina gdje je zbog nedostatka goriva i kvara na amfibiji zapala u probleme.

Akciju je vodio Ivica Krnjak koji je nosio uniformu oficira JNA i predstavljao se kao pukovnik Jordan Jovanović. Krnjakov lažni identitet bio je pomno odabran, jer je pravi pukovnik JNA Jordan Jovanović poginuo u Osijeku u rujnu 1991. Iduća dva dana Krnjakova skupina se na svim kontrolnim punktovima JNA i srpskih paravojnih postrojbi predstavljala kao “specijalna jedinica generala Blagoja Adžića“, ali svima su bili sve sumnjiviji, te su naposljetku bili otpraćeni do Sombora, gdje se u vojarni trebao utvrditi njihov identitet. Kada su otkriveni dio je pobjegao te se uspio spasiti, dio je u bijegu stradao, a dio je zarobljen te osuđen na dugogodišnje zatvorske kazne. Zarobljeni pripadnici poznati pod nazovim "Somborska skupina" zarobljeništvu su proveli 707 dana sve dok nisu razmijenjeni na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca (12. siječnja 1994.) za pripadnike srpske terorističke skupine "Štit" zarobljene u Turnju kod Karlovca.

Evo što su o toj akciji rekli Branimir Glavaš i Vladimir Šeks.