13. siječnja 1992. - Vatikan priznao Republiku Hrvatsku

U tisućljetnoj hrvatskoj povijesti Sveta Stolica, sjedište Katoličke crkve, imala je važnu vjersku, političku i kulturnu ulogu. U dramatičnim trenucima nastajanja moderne hrvatske države njezin se poglavar papa Ivan Pavao II stalno zauzimao da se zaustavi agresija, kako je govorio, na "njegovu voljenu Hrvatsku" i što prije ostvari njezino međunarodno priznanje.

Vrhunac svih tih nastojanja zbio se 13. siječnja 1992. kada je Sveta Stolica, dva dana prije zemalja Europske zajednice, svojom notom priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske. Pritom je poželjela da to "pomogne duhovnom i stvarnom napretku svega njezina pučanstva", povratku mira te uspješnom uključenju Hrvatske u svjetsku zajednicu.

Na isti dan, ali 1996., nakon pobjeda u Bljesku i Oluji te Daytonskog sporazuma, Hrvatsku je posjetio američki predsjednik Bill Clinton kojemu je u zagrebačkoj zračnoj luci priređen svečani doček. Predsjednici Tuđman i Clinton razgovarali su o sporazumu o reintegraciji hrvatskog podunavlja i Daytonu s naglaskom na ulogu Federacije BIH. Bilo je riječi i o odnosima Hrvatske i SAD-a, posebno o njihovoj gospodarskoj suradnji. Odgovarajući na dobrodošlicu predsjednik Clinton je rekao kako je došao u Hrvatsku da bi zahvalio dr. Tuđmanu i hrvatskom narodu što pruža potporu miru i mirovnom procesu. Podržavajući Federaciju između Bošnjaka-muslimana i Hrvata, Clinton je naglasio da će taj sporazum omogućiti partnerstvo Hrvatske ne samo sa SAD-om, nego i s ostalim zapadnim zemljama. 

Molim vas da izaberete mir, da izaberete budućnost, da raširite ruke, a u ime SAD-a pružam vam ruke prijateljstva - bile su njegove završne riječi.

Prije odlaska zrakoplova predsjednik Tuđman je izjavio da susret s američkim predsjednikom pridonosi daljnjem učvršćivanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država.