27. prosinca 1994. - Obnovljeno Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Tog 27. prosinca 1994. obnovljeno je osječko kazalište bilo tijesno za sve koji su došli na svečanost negova otvorenja. Donedavna je ruševina zasjala punim sjajem u raskoši kardinalskih crvenih tonova i blistavih kristalnih lustera. Pozornicu je krasio svečani zastor kojega je grad naručio davne 1916. od Bele Čikoša Sesije, a po čijoj ga je skici konačno izradio slikar Rudi Lapaš.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izgrađeno je davne 1866. Preživjelo je dva svjetska rata. Ljeti 1991. postalo je meta jugovojske i srpskih parapostrojbi već od prvih napada na pitomi grad na Dravi. Kazalište je najteže pogođeno 16. studenog kada su zapaljive fosforne granate izazvae požar koji je samo 6 godina ranije obnovljenu zgradu uništio u potpunosti.

Unatoč nemogućim uvjetima osječki su kazališni djelatnici djelovali kao da se ništa nije dogodilo. Publika je za vrijeme predstava koje su se održavale za vrijeme najtežih napada na grad sjedila na pozornici a ruševine su poslužile kao kulisa dramama inspiriranm  ratnim strahotama.

Zvuči nemogućim - hrabri osječki kazalištarci imali su tri ratne premijere i čak su 150 puta iznenadili publiku programima koje su izvodili u razrušenom kazalištu ali i na prvim crtama bojišta diljem Hrvatske. U znak zahvale zbog takvog doprinosa hrvatskoj pobjedi u obnovi osječkog kazališta sudjelovala je cijela Hrvatska.

Svečano otvorenje obnovljene zgrade pružilo je nadu da će i druge ruševine u tada još uvjek okupiranoj Hrvatskoj obasjati istim sjajem. Danas su mnoga kulturna, obrazovna, znanstvena i vjerska zdanja ponovno u upotrebi na korist svih njenih građana. Osječko kazalište bilo je među prvima.