31. prosinca 1991. - Oslobođeno selo Kusonje

Zbog gubitka okupiranog teritorija tijekom teritorijalno najopsežnije oslobodilačke operacije u zapadnoj Slavoniji, naziva Papuk 91, postrojbe JNA i pobunjenih Srba 30. i 31. prosinca 1991. pokrenule su intenzivne udare oklopništvom, topništvom i pješaštvom prema Lipiku, Prekopakri i Pakracu.

Hrvatska strana odgovorila je udarom 127. brigade, koja je 31. prosinca ponovo oslobodila Kusonje i cestu Pakrac–Požega. Istog dana načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Anton Tus izdao je zapovijed da se pristupi još snažnijem udaru kako bi se okupator odbacio južno od rijeke Save.

S obzirom na potpisano primirje u Sarajevu o apsolutnom prekidu vatre u Republici Hrvatskoj, koje je trebalo stupiti na snagu 3. siječnja u 18 sati, hrvatska je strana pokušala dotad osloboditi što je više moguće teritorija. Ujutro 3. siječnja postrojbe 123. brigade uspješno su krenule u napad prema Kričkama, ali su srpske snage, uz pomoć oklopništva i zrakoplovstva, žestoko odgovorile.

Kako je u akciju tog jutra krenula još samo 121. brigada na novogradiškom pravcu, zbog velikih gubitaka, pripadnici 123. brigade povučeni su iz Krički. Time je završila operacija Papuk-91 pokrenuta nakon što je operacijom Otkos 10 oslobođena Bilogora, a trajala je od 28. studenoga 1991. sve do Sarajevskog primirja. U njoj je oslobođeno oko 1.000 četvornih kilometara, a velikosrpski agresor potisnut je iz općina Daruvar, Virovitica, Orahovica, Podravska Slatina i Požega te šireg područja Pakraca.

U zadnjim danima borbi postrojbe su bile izmorene, pretrpjele su velike gubitke, a uz to su imale i problem s nedostatkom opreme potrebne za provedbu operacije ovakvih razmjera. No operacijama Papuk-91 i Orkan-91, a koja se izvodila na novljanskom i novogradiškom bojištu, hrvatske snage oslobodile su golem teritorij, ostvarivši preduvjete za konačno oslobađanje zapadne Slavonije koje se zbilo 1995. u vojno redarstvenoj operaciji Bljesak.