20. prosinca 1995. - Vojna parada srpske vojske u okupiranom Vukovaru

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduprlo je 20. prosinca 1995. prijedlog glavnog tajnika Boutrosa Boutros-Ghalija da se za prijelaznog upravitelja UN-a u okupiranom hrvatskom Podunavlju imenuje američki diplomat Jacques Paul Klein.

Zanimljivo, pobunjeni hrvatski Srbi u Vukovaru su, unatoč dogovorenom početku mirne reintegracije, održali vojnu paradu, obilježavajući dan državnosti „Republike Srpske Krajine“. Pet godina prije u Kninu su pobunjene općine sjeverne Dalmacije proglasile ovu paradržavu, a nakon ratnih strahota i velikog poraza, fantomska Krajina spala je na dio područja okupirane istočne Slavonije.

Ipak, Slavko Dokmanović, gradonačelnik okupiranog Vukovara, poslije optuženik za ratne zločine na Ovčari, hvalio je poraženu vojsku, a čelni političari pobunjenih Srba iz istočne Slavonije nagovijestili su osnivanje „srijemsko-baranjske oblasti“, koja bi Srbima donijela autonomiju u dijelovima Hrvatske gdje nisu vojno poraženi. Time je Dokmanović iznova svojevoljno interpretirao Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, koji je prije malo više od mjesec dana potpisao, iako je prethodno izjavio da će si prije odsjeći ruku.

U međuvremenu je potpisan i Daytonski sporazum, koji je dokrajčio velikosrpske osvajačke ambicije. No čelnici hrvatskih Srba i dalje su zavaravali vlastiti narod. Na vojnom mimohodu koji se održao na središnjem vukovarskom trgu bili su preostali vojni zapovjednici i radikalni političari te rijetki uzvanici iz Jugoslavije, među kojima se isticao ratni zločinac Željko Ražnatović–Arkan. No svečanost u Vukovaru bio je samo igrokaz za naivne. U prosincu 1995. osnovan je Ured privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom iz siječnja 1996. utvrdilo je da će međunarodne snage, UNTAES, pod zapovjedništvom prijelaznog upravitelja Jacquesa Kleina razvojačiti okupirano područje Podunavlja, što se i ostvarilo do travnja te godine.