13. prosinca 1991. - Pokolj u Voćinu i operacija Vihor

„To je bilo nešto strašno, ja ne morem opisat taj zločin“
To je najkraći opis preživjelog očevica strahote u koju su se nakon oslobođenja potpapučkih sela zapadne Slavonije 13. prosinca 1991. prvi osvjedočili pripadnici Hrvatske vojske i promatrači Europske zajednice.

Nakon višemjesečne okupacije pokolj su pri bijegu od hrvatskih snaga dan prije počinili članovi četničkog pokreta, jedinice Belih orlova i plaćeni teroristi iz Srbije. Zločinci su masakrirali nedužne starce i žene u njihovim domovima i pred kućnim pragovima. Najviše je Hrvata pobijeno u Mijokoviću, Humu i Voćinu gdje je u zrak dignuta crkva koja je zločincima služila kao skladište.

Hrvatska je vojska pronašla 45 tijela. Bilo je to u vrijeme kada je cijela Hrvatska s nestrpljenjem čekala priznanje neovisnosti i kada je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u Poslanici mira što ju je uputio glavnom tajniku UN-a i državnicima svijeta molio da se žurno upute mirovne snage u Hrvatsku kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće. Za zločin u selima oko Slatine do danas nitko nije odgovarao.

Tih se dana u Hrvatskoj potiho prepričavao još jedan tragičan događaj. Naime, u želji da oslobodi Banovinu Hrvatska je vojska prešla rijeku Kupu. Prvoga dana napad je uspio i stvoren je mostobran između sela Gračanica i Stankovaca. Sljedećega dana 13. prosinca 1991. pobunjeni Srbi krenuli su u protunapad.

Zbog nekoordiniranosti, neoobučenosti i neiskustva hrvatskih postrojbi i zapovjednika došlo je do neorganiziranog povlačenja. Neke pak postrojbe uopće nisu ušle u borbu. Kako se povukla i inžinjerijska bojna, hrvatski tenkovi nisu mogli prijeći Kupu pa su ih uništile vlastite posade. Zbog malobrojnih čamaca mnogi su spas pokušali naći plivanjem. Izgubljeno je 8 tenkova i 2 oklopna vozila, a poginulo je 17 te ranjeno 19 hrvatskih vojnika, većinom iz 102. brigade koja je za neko vrijeme izbačena iz borbe. Slom operacije Vihor bio je velika pouka za pripremu budućih složenih borbenih operacija.