3. prosinca 1996. - Predsjednik Tuđman posjetio okupirani Vukovar

Kad se malo prije podneva 3. prosinca 1996. vojni helikopter spuštao u bazu UNTAES-a u Vukovaru samo je prijelazni upravitelj general Klein znao da će o posjetu pisati svi svjetski mediji.

Nakon pet godina prvi je put u posjet gradu simbolu hrvatskog otpora srpskoj agresiji došao hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Njegov dolazak izazvao je šok kod srpskih predstavnika koji na unaprijed dogovorenu sastanku s izaslanstvom hrvatskih vlasti nisu ni pomišljali kako će o budućem suživotu pregovarati s predsjednikom Republike Hrvatske.

„Moj dolazak ovdje znak je za hrvatske prognanike da se sigurno već počinju vraćati, da će se vratiti, a isto tako je znak za srpsko pučanstvo da je vrijeme da se opredijele za hrvatsku državu.“

Nevjerica se vidjela na svim licima. Oni Srbi koji su tajno gajili nadu da će hrvatsko Podunavlje ipak dobiti autonomiju unutar Hrvatske napokon su se suočili sa zbiljom, a za 80 tisuća hrvatskih prognanika bio je to siguran znak da se mogu spremati za dugo očekivani povratak kućama.

Dolazak dr. Franje Tuđmana u ratom razoreni Vukovar bio je važan događaj u procesu mirne reintegracije Podunavlja koja je dogovorena u Daytonu odmah nakon blistave hrvatske pobjede u vojnoredarstvenoj akciji Oluja. To je značilo da će hrvatska vlast biti uspostavljena brzo, već nakon izbora koji su najavljeni za proljeće sljedeće godine. Usprkos zlu koje su velikosrpska politika i JNA nanijele hrvatskom narodu, predsjednik Tuđman je u Vukovaru obećao kako će se u ime zajedničke budućnosti Hrvata i Srba boriti da se prevlada sve što se događalo u ratu.

Dolazak u Podunavlje dr. Tuđman iskoristio je i za obilazak sela srijemskoga trokuta u koji su se jednim dijelom već vratili prognanici. Iznenađeno stanovništvo dočekalo ga je s pjesmom. Taj je dan zapamćen i po dolasku prvih hrvatskih carinika koji su nakon pet dugih godina napokon stali na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske.