28. studenog 1991. - Okupacija Lipika

Nakon što je prvi put djelomično osvojen početkom listopada, Lipik je ponovno bio gotovo potpuno okupiran 28. studenoga 1991.

Dodatno osnaženi oklopnim i specijalnim postrojbama, pobunjeni Srbi i JNA pokrenuli su dan ranije snažnu ofenzivu i potisnuli hrvatske branitelje. Ipak, okupacija je potrajala samo tjedan dana jer je već 6. prosinca Lipik oslobođen. O žestini napada govori i to da je tada poginuo i zapovjednik obrane, Libijac Ibrahim Abushaala Gadafi.

Gadafi, koji se doselio u Lipik sa suprugom Hrvaticom stavio se na raspolaganje braniteljima još prije početka ratnog sukoba. Kako je stekao golemo vojno iskustvo u ratu između Libije i Čada, ubrzo je zadobio njihovo povjerenje. Učio ih je s rukovati oružjem i uvježbavao te ustrojavao obrambene punktove. Bio je stručnjak za gerilsko i urbano ratovanje, sklon improvizacijama, stoga je često odlazio u opasne diverzantske akcije.

Nakon pogibije zapovjednika Zdravka Mancea, Gadafi je u čak dva navrata zapovijedao obranom grada. Bitka za Lipik ostat će zabilježena upravo po pogibijama zapovjednika obrane te je po tome vjerojatno kuriozitet Domovinskog rata. Naime, u borbama za Lipik poginula su čak četiri zapovjednika obrane: Marijan Žunić, Zdravko Mance, Berislav Ivošević i Ibrahim Abushaala Gadafi.

Zanimljivo, i peti zapovjednik obrane Lipika, Branko Božičević Brada poginuo je, ali nakon oslobođenja grada, u borbama koje su slijedile u Bosanskoj Posavini 1992. Tijekom kritične jeseni i zime u Pakracu i Lipiku vodile su se žestoke ulične borbe, stoga je prisutnost stručnjaka poput Abushaale Gadafija u Lipiku te nekolicine stranih dragovoljaca u Pakracu bila itekako važna za uspješnu obranu od naleta mnogo nadmoćnijega velikosrpskog agresora.