Hrvatski ratni plakat

Kada je potkraj studenog 1991. ratni fotoreporter Željko Gašparović na prvoj liniji novljanske bojišnice snimao pripadnike 1. gardijske brigade Tigrova nije ni slutio da će upravo njegova snimka postati osnova jednog od najpoznatijih hrvatskih ratnih plakata.

Fotografija dragovoljca Petra Dukarića iz Cvetlina u općini Bednja za teškom strojnicom pretvorena je u plakat ratnog press centra Novske, a grafit s imenom svjetski poznate heavy metal grupe Guns 'N' Roses na zidu kuće u pozadini kao i parafraziran naslov njihova albuma Live and let die! u Live and let live! pridonijeli su da plakat bude objavljen u mnogobrojnim svjetskim listovima i knjigama o ratu protiv Hrvatske.

Usporedno s agresijom na Hrvatsku, Srbija i jugovojska sustavno su izvodile različite promidžbeno-psihološke djelatnosti kako bi oslabile moral i proširile paniku i nesigurnost. Istodobno su, pokušavajući opravdati agresiju, optuživali Hrvatsku za fašizam i genocid. Stoga se pojavila potreba za opsežnim informiranjem kako bi se suzbila neprijateljska propaganda i svijet upoznao s istinom o agresiji na Hrvatsku. Uz elektronske medije masovno su korištena i grafička sredstva, a među njima posebice plakat. 

Isprva su se plakati obraćali svjetskoj javnosti tražeći zaustavljanje rata, a njihovi motivi bili su materijalna razaranja i stradanja ljudi. Drugu skupinu predstavljaju plakati mobilizatorskog karaktera namijenjeni angažiranju svih slojeva stanovništva. Zbog jačanja morala nastao je niz plakata koji su svojim porukama budili optimizam, izražavali vjeru u pobjedu te jačali samopouzdanje i hrabrost branitelja i stanovništva.  

Hrvatski ratni plakati, osim što su neki ušli u kolektivno pamćenje predstavljaju i autentične dokumente iz kojih se može iščitati kronologija ratnih zbivanja i stradanja. Pridonijeli su prodoru istine o ratu u Hrvatskoj u svijet, ali i odigrali značajnu ulogu u mobilizaciji i jačanju morala stanovništva. Pri tome nisu bili agresivni, ratno-huškački i osvetoljubivi, već usredotočeni na zaustavljanje rata, promicanje prava Hrvatske na slobodu i neovisnost te ljubav prema domovini.