27. studenog 1991. - UN prihvatio Rezoluciju 721

Dana 27. studenoga 1991. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je Rezoluciju 721 kojom se utire put slanju Mirovnih snaga u Hrvatsku.

Razvoj događaja, odnosno neuspjesi u ostvarivanju prvotnog plana okupacije Hrvatske, potaknuli su krnje predsjedništvo SFRJ u Beogradu da 9. studenoga predloži Vijeću sigurnosti UN-a da poduzme korake kako bi se smirilo stanje na tlu Republike Hrvatske.

Budući da je i Hrvatska zbog mnogobrojnih žrtava, teške situacije na bojištima i potrebe za međunarodnim priznanjem cijelo vrijeme podupirala mirovne prijedloge međunarodne zajednice, u Ženevi je uz posredovanje predstavnika UN-a Cyrusa Vancea 23. studenog dogovoren prekid neprijateljstava i odlazak JNA iz Hrvatske.

U tim okolnostima nastao je takozvani Vanceov plan koji je uključivao dolazak UNPROFOR-a, a koji je službeno objavljen 11. prosinca. Vanceov plan bio je  predviđen kao privremeni plan za smirivanje stanja na ratom zahvaćenim područjima, a iznesen je u izvješću glavnog tajnika u vezi s Rezolucijom 721.

Potpisivanjem Rezolucije postalo je potpuno jasno da u Hrvatsku dolaze mirovne snage. Nije se znalo kada ni u kakvim uvjetima, a na hrvatskoj strani, poučeni desetljetnim fijaskom mirovnih snaga na Cipru, kao i time da Srbi nisu poštovali nijedan dogovor, bilo je i onih koji su se protivili njihovom dolasku. Iako je u studenome okupiran Vukovar i niz drugih mjesta, Hrvatska je konsolidirala obranu, a u zapadnoj Slavoniji već je provodila i opsežne oslobodilačke operacije.

No hrvatskom je vodstvu potkraj studenoga bilo najvažnije postići međunarodno priznanje, a Rezolucija 721 bila je veoma važan korak prema potpisivanju Sarajevskog primirja 2. siječnja 1992. nakon čega je, nedugo zatim, velik broj europskih i svjetskih država Hrvatsku priznato kao neovisnu državu u postojećim granicama.