25. studenog 1991. - Iz tiska izašao prvi broj Hrvatskog vojnika

U jeku najžešćih borbi za obranu domovine, 25. studenog 1991. izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog vojnika, službenog časopisa Ministarstva obrane.

Časopis je zbog kvalitetnih i informativnih tekstova ubrzo stekao velik broj čitatelja u Oružanim snagama, ali i među civilima. Hrvatski vojnik počeo je izlaziti kao dvotjednik, donoseći vijesti o razvoju oružane sile, pojedinosti o ustroju te uspjesima hrvatskih postrojbi, kao i tekstove o osnovnim vojnotehničkim znanjima.

Od travnja 1992. uza svaki broj izlaze prilozi Hrvatski zrakoplovac i Hrvatski mornar, a 1993. uvršteni su u list kao rubrike koje se izmjenjuju, donoseći priloge iz povijesti i sadašnjosti mornarice i zrakoplovstva u nas i u svijetu. Kako je rat jenjao, časopis je doživio manje izmjene; povećao se broj stranica, a sve veća važnost pridavala se stručnim tekstovima.

Uoči pokretanja velikih oslobodilačkih operacija Hrvatski vojnik iznova mijenja format te se profilira kao vojno stručni mjesečnik, a reportaže s bojišta i vijesti važne za pripadnike Oružanih snaga donosi informativno-edukativni časopis Velebit, koji će 2000. zamijeniti koncepcijski kvalitetniji tjednik Obrana. Od listopada 2004. Hrvatski vojnik i Obrana spajaju se u redizajniran i moderan vojni časopis koji je zadržao naziv Hrvatski vojnik.

Danas Hrvatski vojnik izlazi dvotjedno, a djelatnost redakcije tijekom godina proširila se i na druge oblike medijske promidžbe Oružanih snaga, poput objavljivanja knjiga, fotomonografija i filmova, koji su nagrađivani i na međunarodnoj razini. Hrvatski vojnik svjedočio je stasanju i uspjesima Hrvatske vojske i na bojišnicama i u mirnodopskom razdoblju.

Zapravo, djelovao je u skladu s porukom koju je prigodom izlaska prvog broja zapisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman: Bitna zadaća Hrvatskog vojnika je da bude promicatelj svijesti o postojanju i važnosti i hrvatske povijesti i sadašnjice bivstvovanja i hrvatske ratne i vojne vještine.