5. studenog 1991. - Osvojeni vojni objekti JNA u Delnicama

U jeku takozvanog rata za vojarne u Hrvatskoj je 5. studenoga 1991. postignut novi važan uspjeh. Toga dana u Delnicama i okolici hrvatske su postrojbe u brzoj akciji osvojile vojarnu „Drgomalj“ i vojne objekte Velebit 1, 2, i 3.

Pothvat su izveli pripadnici Specijalne policije Lučko, Policijske postaje Delnice, Zbora narodne garde, organiziranih lovačkih društava i mnogobrojni građani koji su nesebično pomagali u pražnjenju i prevoženju oružja i streljiva iz osvojenih skladišta.

Jugoslavenska armija dobro je znala što je izgubila u Delnicama pa je postojala velika opasnost da djeluju njezini borbeni zrakoplovi i sve unište. No, hrvatskim braniteljima u pomoć je priskočila priroda jer se na područje Delnica desetak dana spustila gusta magla i tako onemogućila bilo kakvo djelovanje jugozrakoplovstva. To je omogućilo da se skladišta isprazne.

Hrvatske su postrojbe povratile naoružanje Teritorijalne obrane koje je jugovojska prije agresije uzela i stavila pod svoj nadzor. No mnogo važnija je bila količina vojne tehnike, naoružanja i streljiva nađena u ostalim skladištima. Iz Delnica je tada, prema nekim informacijama, na razna bojišta diljem Hrvatske odvezeno oko 700 šlepera razne vojne opreme i naoružanja.

U to je doba Hrvatska bila pod najjačim udarima pobunjenih Srba obilato potpomognutim Jugoslavenskom armijom i s gotovo neograničenim količinama oružja i streljiva. Hrvatske su se postrojbe grčevito branile, ali i neprekidno mučile s kroničnim pomanjkanjem streljiva, oružja i vojne tehnike.

Stoga je osvajanje skladišta u Delnicama, prema ocjenama nekih vojnih analitičara, bilo sudbonosno za obranu Hrvatske. Naime, zbog golemih količina vojnog materijala zarobljenog u Delnicama kvalitetno su se mogle naoružati i opremiti mnogobrojne postrojbe diljem Hrvatske.