4. studenog 1960. - Rođen Siniša Glavašević

U gradu čije su prepoznatljive kuće i crvotočni čamci načičkani duž pitomog Dunava 4. studenog 1960. rodio se novinar i pisac Siniša Glavašević.

Nije mu bilo suđeno biti profesor; poslije Studija komparativne književnosti i bibliotekarstva zaposlio se na Radio Vukovaru. Privid jednakosti i ravnopravnosti u ljeto 1991. grubo je prekinula velikosrpska agresija. 

Sto dana strašne opsade Vukovara pretvorilo se u inat njegovih branitelja. Praćen budnim čulima cijele Hrvatske, Siniša Glavašević postao je glas borbenog ali i umirućeg grada.

U ratnim izvješćima pisanim na stubištu, Siniša Glavašević redao je gnjev i očaj. Pjesnik u duši, pisao je i lirske priče o Vukovaru, ljudima, životu, o sebi samom.

Kada je agresorska JNA 19. studenog 1991. okupirala Vukovar, zajedno s kolegom Brankom Polovinom izgubio mu se svaki trag. Šest godina poslije obojica su ekshumirani iz masovne grobnice u Ovčari i identificirani. 


Matica hrvatska objavila je Sinišinu zbirku intimnih promišljanja  „Priče iz Vukovara''. Njegova je to ostavština za budućnost kojom je Vukovarcima poručio: Vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.