5. studenog 1990. - Osnovani legendarni Tigrovi

Hrvatska je pokazala svoju vojnu snagu na dva velika mimohoda 1995. i 1997. godine. Prvi je bio poslije oslobodilačke operacije Bljesak, a uoči Oluje.

U drugom mimohodu pobjednička je Hrvatska vojska pokazala najmodernije naoružanje i spremnost za ulazak u vojne saveze. Usponu hrvatskih oružanih snaga znatno je pridonijela legendarna 1. brigada, popularno zvana Tigrovi, koja je 5. studenog 1990. ustrojena u Rakitju kao policijska jedinica za specijalne zadatke.

Bila je to selekcija dobrovoljaca s tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Pod geslom „Za Hrvatsku kao tigar“ njezini su pripadnici sudjelovali u brojnim akcijama diljem Hrvatske, a ustrojem Zbora narodne garde u svibnju 1991. Tigrovi su postali njegova 1. brigada te okosnica stavaranja novih postrojbi Hrvatske vojske.

Tijekom borbi u Istočnoj Slavoniji Tigrovi su kod Iloka uništili prvi neprijateljski tenk u Domovinskom ratu. Potkraj ljeta dio brigade borio se u Pounju da bi se u jesen brigada konačno ujedinila na novljanskom ratištu. Ondje su Tigrovi preuzeli inicijativu i do kraja godine oslobodili dio okupirane Zapadne Slavonije.

Ojačana zarobljenom tehnikom Prva brigada je 1992. poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika pa je do kraja godine oslobođen najjužniji dio Hrvatske. Za Hrvatsku kao Tigar nije bila samo fraza. Slavna je brigada ratovala za Maslenicu, u operaciji Bljesak te u Ljetu '95 i pobjedničkoj Oluji. Bila je to glavna udarna postrojba koja je trebala deblokirati opkoljeni Bihać.

Poslije Oluje Tigrovi su sudjelovali u općoj protuofenzivi. Njihova posljednja akcija bila je u operaciji Una u rujnu 1995. Poslije rata preustrojem Hrvatske vojske tradiciju legendarnih Tigrova nastavila je 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ Gardijske motorizirane brigade. Njezini pripadnici uspješno su sudjelovali u mnogobrojnim vojnim vježbama te mirovnim misijama.